27 марта 2018
Податки і платежі при продажу нерухомості в 2018 році житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України.

-         державне мито – 1% (продавець)
-         пенсійний збір – 1% (покупець)
-         військовий збір – 1,5% (продавець)*
-         послуги нотаріуса (за домовленністю)
-         податок на дохід (продавець) :

 Вид доходу

Ставка податку на дохід

Стаття (пункт, підпункт)
ПКУ

Дохід від продажу (обміну) не частіше 1 разу протягом звітного податкового року однієї нерухомості та за умови її перебування у власності продавця понад 3 роки**

не оподатковується

п. 172.1

Дохід від продажу протягом звітного податкового року більш як однієї нерухомості, зазначеної у п. 172.1. 
Дохід від продажу нерухомості, не зазначеної в п. 172.1

5 %

абз. 1 п. 172.2

Дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва

5 %

абз. 2 п. 172.2

Якщо продавець-нерезидент продає нерухомість, яка була у власності менше 3-х років, або продаж нерухомості не вперще за звітний податковий рік  

18%

п. 167.1

* Військовим збором обкладається лише оподатковуваний дохід. Дохід від продажу (обміну) не частіше 1 разу протягом звітного податкового року однієї нерухомості та за умови її перебування у власності продавця понад 3 роки військовим збором не обкладається. (пп.1.2,п.16¹ підрозділу 10, розділу ХХ ПКУ)
**На майно отримане платником у спадщину, умова щодо перебування такого майна у власності продавця понад три роки не розповсюджується. (абз.2 п. 172.1 ПКУ).
 
Дохід від продажу майна визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості. Оціночна вартість визначається сертифікованим оцінювачем. (п.172.3 ПКУ)